Van de dagen: Het Woord

Arcadisch Woordenboek...

woensdag, februari 28, 2007

Woord 699


Woe 28/02/2007 – Woord 699 - galm


galm


De oude neger in Laurent Garnier kwam helemaal naar boven en joeg het overwegend jonge publiek een very bluesy versie van de kraker The man with the red face in de oren. Leuven kreeg heel even rooie oortjes bij zoveel zwoele galm, maar tot een bisnummer kwam het niet.

Vindplaats: De oude neger in Laurent Garnier

dinsdag, februari 27, 2007

Woord 698


Di 27/02/2007 – Woord 698 - doorschieten


doorschietenHoewel veldzuring (Rumex acetosa) in Europa algemeen in het wild voorkomt, blijkt deze groente in onze tuinen stilaan een nobele onbekende te worden. Wat vroeger langs wegbermen en weilanden geplukt werd, is nu bijna uit het oog en uit het hart verdwenen. Uitlaatgassen en bestrijdingsmiddelen zijn de boosdoeners geweest. En wilde soorten overplanten in de eigen tuin heeft weinig zin, omdat ze wat weinig blad aanmaken en eerder doorschieten dan de gekweekte rassen.

Vindplaats: veldzuring (Rumex acetosa) bij Tuinclub.be

maandag, februari 26, 2007

Woord 697

Ma 26/02/2007 – Woord 697 - begon


begon


De Klukhuhn-lezing 2006 wordt gegeven door Tom Schoepen, auteur, grafisch ontwerper en uitgever van de Tijdsbalk van de Evolutie, Kennis en Cultuur. Schoepen (1970) gaat in zijn uiteenzetting dieper in op de ontstaansgeschiedenis van zijn Sisyphus Project, dat begon met een eenvoudige tijdsbalk-poster van de wijsbegeerte, maar uitgroeide tot een mega-interdisciplinaire muurkaart van bijna 15 miljard jaar geschiedenis. Schoepen koppelt daaraan filosofische reflecties, onder meer over het streven naar dieptekennis en breedtekennis, en de vraag in hoeverre een modern mens een homo universalis kan of moet zijn.

Vindplaats: Lezing Tom Schoepen Tijdsbalk - Klukhuhn-lezing 2006 (Universiteit Utrecht) door Tom Schoepen

zondag, februari 25, 2007

Woord 696

Zo 25/02/2007 – Woord 696 - openbaringsgodsdienst


openbaringsgodsdienst


Het onderwerp ligt delicaat, daarom enkele voorafgaande opmerkingen. Ik ben ervan overtuigd dat mensen die een monotheïstische openbaringsgodsdienst aanhangen, zoals het christendom of de islam, dwalen. Er is immers geen God die zich geopenbaard heeft. Dat neemt niet weg dat ik voor die gelovigen respect heb omdat, zoals Pierre Bayle het lang geleden al stelde, er op dat gebied blijkbaar geen waarheden zijn die zich aan iedereen met heldere evidentie opdringen. Dat respect voor individuen, en ook voor de cultuur en de maatschappijen die zich onder invloed van die godsdiensten hebben ontwikkeld, mag ons niet beletten kritiek te uiten op sommige geloofspunten en op de maatschappijvormen die er mede door zijn bepaald.

Vindplaats: Site Etienne Vermeersch - De vrouw in de Islam (De Morgen 21-12-2001)

zaterdag, februari 24, 2007

Woord 695


Za 24/02/2007 – Woord 695 - optocht


optocht


Parades, Vlaamse optochten en processies zijn afgebakende culturele gebieden. Een optocht is een speelveld dat zich verplaatst doorheen de stad. Deze uiteenlopende vertoningen hebben een historisch, politieke of religieuze link. De deelnemers van een optocht krijgen de kans om collectief in een nieuwe realiteit te stappen.De schilderijen belichten personages die in deze optochten bijna letterlijk in een andere huid kruipen. Het schilderij toont een individu in het proces van transformatie .

Vindplaats: Festa Festa - thuissite van Stéphanie Leblon

vrijdag, februari 23, 2007

Woord 694


Vr 23/02/2007 – Woord 694 - spooktspooktDE HEE EN DE HAA Joris Denoo

Hoênoâvend, provinciehenoât’n. Ej ol g’hoârd van de haa-noâr-omhoâhe en de hee-noâ-beneên? Hjièln dag ol spookt die vroâhe deur miene kop: ‘Jo moâ: moet’a nu me’nne haa-noâr-omhoâhe of skriev’k et mè ne hee-noâ-beneên?’ (oftwel: omljièhe). ‘k Lach’n ik mî te plettre bie zukk’e kwesties. ‘t Slachtoffre verbetert zezelv’n ton, moâ vervolt oweere in ne andre kwoât: ol zîn haa-noâr-omhoâhes word’n ommennekjiè diêp in z’n kele olfzochte in de beutre hewenteld, en ol zîn hee-noâr-omljièhes (oftwel: beneêns) word’n in veel te veel heschroâp heflambeerd. Je begunt ton lik ne’n Ollandre te spreek’n die te vele Diksmuudsche boêrebeutr’ ip zîne kop eet. Gotver, is mî da toch ‘n alomteêhnwoordeh grieptsje! Nu, erh iz da niê: d’r bestoân remedies teêhn. Frâs spreek’n bevoârbeeld. Of Iengels. Of niê spreek’n. En d’ Antwerpenoârs, d’Oôst-Vlamieng’, Limbo’s em Broâbanders è wok hundre afskuwelikee‘dn.


Vindplaats: De hee en de haa. Joris Denoo op de Westvlamse site

donderdag, februari 22, 2007

Woord 693

Do 22/02/2007 – Woord 693 - agonaal

agonaal


De rechtspleging, de rechtspraak is ook agonaal, en heeft haar wortels in het spel. De oudste vorm daarvan is de wedijver, het tweegevecht, het Godsoordeel.
Het hele ridderwezen, de ridderlijke eer, het ridderlijk leven is één grandioos gezelschapsspel, waardoor men boven de eentonigheid van de materiële belangen kon opstijgen tot in de sfeer van het feest zoals Kerényi dat opvat.

Vindplaats: Antal Szerb bij de Brakke Hond(1901, Budapest-1945, Balf)

woensdag, februari 21, 2007

Woord 692

Woe 21/02/2007 – Woord 692 - bestuifbegeerte


bestuifbegeerteBestuifbegeerte
# exhibition catalogue, 2003

publisher: Cera Foundation, Leuven; Z33, Hasselt, DWB, Leuven & Merz | isbn: 90-7697-918-9 bij Luc Derycke.

dinsdag, februari 20, 2007

Woord 691

Di 20/02/2007 – Woord 691 - gegevens


gegevensMER.Paperkunsthalle
hier komen alle gegevens

maandag, februari 19, 2007

Woord 690

Ma 19/02/2007 – Woord 690 - lamaherder


lamaherderVeel vroegere aanhangers van Morales hebben het vertrouwen in de van lamaherder tot president opgeklommen leider verloren. De voormalige Boliviaanse veeboer Jorge Castedo (56 jaar) stemde in december 2005 op Morales omdat hij het hoog tijd vond dat aan vijfhonderd jaar uitsluiting van grote groepen mensen een einde kwam. Want eigenlijk is het land er volgens hem nog niet zo heel veel op vooruit gegaan in vergelijking met zijn kindertijd toen in zijn provincie Concepción de indiaanse knechten in slavernij leefden. „Ze werkten zich kapot en kregen als salaris alleen te eten en één keer per jaar een nieuwe pantalon en een hemd.”

Vindplaats: Kritiek op ‘de kleine indiaan’ zwelt aan. Veel Bolivianen hebben spijt van hun stem op president Evo Morales. Door onze correspondent Marcel Haenen. Nrc Handelsblad - Maandag 19/2/2007

zondag, februari 18, 2007

Woord 689

Zo 18/02/2007 – Woord 689 - onttakeld


onttakeld


In de nieuwe poëzie worden de conventies dus geparodieerd. En `onttakeld, ondergraven, geperverteerd of gedeconstrueerd, maar zelden eenvoudigweg voor hun tegendeel ingeruild.' Dat is de taal van het postmodernisme, in de aanval op het modernisme. Vaessens en Joosten plooien voor hun doel dat rare, rekbare en besmette begrip `postmodernisme' naar eigen inzicht. Het gaat hun bij postmodernisme om de subversieve mentaliteit, en het verzet tegen gestolde tradities. Niet om de theorieën van de Franse vlaggendragers, al komen die voldoende aan bod: Jean-François Lyotard, die de ideologieën dood verklaarde (`het Einde van de Grote Verhalen'), Roland Barthes (`de dood van de auteur') en Jacques Derrida (`il n'y a pas de hors-texte').

Vindplaats: Blaffend ten strijde tegen de inhoud - Ron Rijghard - Opstellen over de dichtende avant-garde

zaterdag, februari 17, 2007

Woord 688

Za 17/02/2007 – Woord 688 - patatje

patatjeEn dus hoopt Leukie zo snel mogelijk op die fiets te zitten. ,,Donderdag al ga ik op de weg trainen. Maar tegelijk wil ik niet dezelfde fout maken als ik eerder deed. Toen wilde ik te veel, te snel. Achteraf kreeg ik daar een patatje voor terug dat het niet mooi meer was. (lacht) Dat wil ik nu vermijden. Misschien dat ik in Tirreno-Adriatico hervat. Ik zal er echter het karakter moeten hebben om me te laten lossen, om niet over mijn toeren te gaan. Ik ken mezelf, dat wordt een moeilijke opdracht.''

Vindplaats: Botten breken in je eerste koers - Het nieuwsblad-Sportwereld, dinsdag 13 februari 2007

vrijdag, februari 16, 2007

Woord 687


opwindmeisjeskwartsmeisjes die altijd lopen
en egaal
opwindmeisjes die stil vallen soms
en weigeren

Vindplaats: uit het gedicht “Ochtendgrauw” van Staf De Wilde op Meander

donderdag, februari 15, 2007

Woord 686

Do 15/02/2007 – Woord 686 - druipnat

druipnat


Het is maandag en het regent. De polders hangen druipnat onder de loodzware lucht. Overal proberen wolken het land aan te raken. Het regent in het huis. De muziek klinkt moe. Niets verraadt de aanwezigheid van een man voor het raam. De langgerekte rondo’s van het strijkkwartet sterven in hem uit. “Wolven,” denkt hij, “weer gaan de wolven huilen.” Hij probeert de stilte te lokaliseren die ondanks de muziek niet onderbroken wordt.

Vindplaats: Hugo Verstraeten in Het huis in de schaduw – Digther – Proza

woensdag, februari 14, 2007

Woord 685


pan


Monniken kwamen er in de eeuwen daarna achter, dat de karper uitstekend gekweekt kon worden in vijvers en een prima bron van voedsel was op de vastedagen. Zij waren het die de vis samen met het christelijk geloof een grote verspreiding over Europa gaven. Met zekerheid vanaf 14e eeuw kwam de karper ook in ons land, in kloostervijvers voor. Verwilderde nakomelingen van daaruit ontsnapte karpers worden wilde of boerenkarpers genoemd. In de loop van deze eeuw werd de karper niet langer zuiver en alleen als vis voor de pan gezien, maar werd ook steeds interessanter.

Vindplaats: De karper bij het Vissertje

dinsdag, februari 13, 2007

Woord 684


ballonpostOude Ballonpost bij Ballonspotten

maandag, februari 12, 2007

Woord 683


blaastDe dans van de witte clowns
"De witte clown is elegant, arrogant en autoritair. Hij is de betweter die de regels van het spel bepaalt, terwijl hij zelf buiten schot blijft. Hij manipuleert, hij blaast zijn eigen ego op met zogenaamde progressieve ideeën en laat de sukkelaars, die afgemept worden, creperen. De witte clown durft de waarheid niet onder ogen te zien. Hij conformeert zich."

Vindplaats: Over De dans van de witte clowns, Karel Ringoet. Uitgeverij: Hadewijch, ƒ 35,00. bij Gebladerte

zondag, februari 11, 2007

Woord 682


bloedmolecule


Eenzame mannen hebben meer kans op hartproblemen - 03/05/2005
Mannen met een goed sociaal leven hebben minder kans om later hartproblemen te krijgen. Dat hebben wetenschappers vastgesteld. Een Amerikaanse studie bracht aan het licht dat mannen die geen goede banden met vrienden en familie onderhouden, een hoger gehalte van een bepaalde bloedmolecule hebben, wat duidt op een ontsteking. Britse hartspecialisten weten al langer dat sociaal geïsoleerde personen door de band genomen minder actief zijn en meer roken. Van beide factoren is bekend dat ze de kans op een hartcrisis aanzienlijk vergroten. Ontsteking speelt een rol in het veroorzaken van aderverkalking doordat witte bloedcellen zichzelf gaan ophopen aan de kant van de bloedvatwand. Dat heeft dan weer tot gevolg dat vet zich makkelijker aan die bloedvatenwand kan ophopen, met alle mogelijke gevolgen van dien. (BSS)

Vindplaats:Het Nieuwsblad-Di 03/05/2005

zaterdag, februari 10, 2007

Woord 681


pointillerenAl van in mijn jeugd voel ik de enorme drang om iets te maken. Doelpunten scoren met de kop bijvoorbeeld. Helaas, als spits was ik te traag. Ik ben ook nogal onhandig: dus niet voor automonteur, loodgieter of meubelmaker in de wieg gelegd. Ik hoopte ooit dat ik zou kunnen schilderen, maar ook dat werd een fiasco. Met woorden wou het op een zeker ogenblik wel min of meer lukken. Dan probeer je maar met je beperkingen te leven en je ontdekt dat je daar ongelooflijk veel plezier aan kunt beleven. Waarom schrijven, waarom poëzie? Omdat het zo ontzettend leuk is om woorden af te richten en taalconstructies in elkaar te knutselen die op een zeker ogenblik een eigen leven gaan leiden. Het hakken, monteren, snoeien, pointilleren en musiceren in taal: daar doe je het voor. Dat is absolute fun!

Vindplaats: De contrabas – Mini-interview met Peter Theunynck

vrijdag, februari 09, 2007

Woord 680


gepriegelIndoctrinatie en tucht, daar ging het pedagogisch project van de normaalschool om. Talloze keren heb ik straf geschreven, een paren keren werd ik de klas uit gestuurd, soms naar de zeereerwaarde heer directeur wat neerkwam op een bedevaart naar Canossa: ik zie nog steeds de gecapitonneerde sluisdeuren, ruik het boenwas en het sigarenaroma van de rijzige heer voor wie ik een jaar later de mooiste afscheidsbrief schreef van het hele vijfde jaar, een voorbeeldige klasgenoot moest hem wel overschrijven want hoe zou de zeereerwaarde heer deken van Beveren-Waas ooit mijn gepriegel kunnen lezen?
Vóór onze eindexamens werden we toegesproken door een diocesane hoofdinspecteur; ik vloog terug naar mijn kamer om een hemd en een das aan te trekken. Tijdens een van mijn oefenlessen werd ik uitgekafferd door de directeur van de modelschool omdat ik stond te bidden met mijn benen uit elkaar alsof de heilige geest inderdaad roeach, een goddelijke wind was.


Vindplaats: Poging tot een feitelijk relaas, helaas een poging
- oftewel: een persoonlijk getuigenis van een halve eeuw onderwijs in Vlaanderen – Boek onder lava Blog Staf De Wilde

donderdag, februari 08, 2007

Woord 679


waardenJan Peter Balkenende en Wouter Bos stonden gebroederlijk naast elkaar de nieuwe waarden voor de komende vier jaar uit te dragen. Ze maakten af en toe zelfs, enigszins houterige, grapjes met elkaar, ten teken dat het venijn tussen de twee uit de campagne nu tot het verleden behoort.

Vindplaats: Opgelucht sluiten de vijanden vrede - Reportage Van onze verslaggever Philippe Remarque – in de Volkskrant, Do 8/02/2007

woensdag, februari 07, 2007

Woord 678


verOndanks dat men nu over universele thema's schrijft is de populariteit van Poolse literatuur in Nederland niet erg groot. Dat is het gevolg van grote vooroordelen. Daar maak ik me wel eens boos over.
Dat geldt niet alleen de literatuur. Het heeft te maken met de ongelooflijke onwetendheid hier over landen zoals Polen. De Poolse literatuur is ouder en internationaal succesvoller dan de Nederlandse. De Jagiello-universiteit in Krakau is ouder dan de universiteit van Leiden. Mensen hier denken dat Polen 'net een universiteit heeft gekregen'.
Mijn ervaring is dat als mensen in Nederland Olga Tokarczuk hebben gelezen ze bijna altijd zeggen: 'Dit is een ontdekking ... dit is fantastisch'. Maar voordat je mensen zo ver krijgt dat ze haar gaan lezen... De status van schrijfster van bestsellers in Polen betekent hier dan heel weinig.

Vindplaats: http://www.slaa.nl

dinsdag, februari 06, 2007

Woord 677


dienstenWij willen over afzienbare tijd de Chinezen ook in de Vlaamse Ardennen op het lijf lopen en hen zowel ons scoon als onze diensten aanbieden! Hun Yuans zijn hier heus echt welkom. Onze wereld is al lang niet meer ons dorp, ons dorp is de wereld geworden.

Vindplaats: Wij willen Chinezen in de Vlaamse Ardennen zien in het Nieuwsblad

maandag, februari 05, 2007

Woord 676


kraaien


In een interview in 1986 beschreef Shepard hoe hij boven de woestijn eens een havik had gezien die werd achtervolgd door een stel kraaien.
Hij identificeerde zich sterk met de havik en zag maar één manier om te ontsnappen:
"Outfly them. Avoid situations that are going to take pieces of you. And hide out."

Motel Californie / Sam Shepard ; [ill.] Johnny Dark ; [vert.] Peter van Oers. - Amsterdam : Bakker, 1986. - 150 p., ill. - ISBN-10 90-351-0370-X
SBA: 701505

Vindplaats: Toneelgroep Silhouet speelt Sam Shepard

zondag, februari 04, 2007

Woord 675


momentVoor Rijnders bestaat er een stelregel: ‘Een goed stuk - en dat geldt bijvoorbeeld voor bijna alle klassieken - heeft altijd te maken met wat er op dat moment in de wereld aan de hand is’.

Vindplaats: Op zoek naar het moment van opperste ontroering
Gerardjan Rijnders' strijd met de codes

zaterdag, februari 03, 2007

Woord 674


woonplekwerk


Of het woord werk komt overeen met een centrifugerende versnippering van denkenergie die afwisselend en op alle momenten van de dag en de avond gewijd wordt aan werk puur, voorbereidend werk voor het werk puur, administratief werk in verband met het werk puur, woonplekwerk, en schrijf- lees- en planwerk dat niet met het eigen werk te maken heeft. Hoe dan ook, deze pijnstillers zijn bijzonder doeltreffend. Het verlangen, of liever, de knagende pijn op de achtergrond weet zich als in een slaap gesust en als er maar voldoende pijnstillers genomen worden, kan het idee ontstaan dat de pijn van de kwaal geheel verdwenen is.

In: Over werk en verlangen in de kwabben - Blog Herlinda Vekemans

vrijdag, februari 02, 2007

Woord 673


reus


Eugene O'Neill is de vader van het moderne Amerikaans drama: hij werpt zijn schaduw over alle hedendaagse Amerikaanse toneelauteurs, van Tennessee Williams en Arthur Miller tot Sam Shepard en David Mamet en ook over vele Britse auteurs. O'Neill was de reus van het toneel van de twintigste eeuw: hij durfde en slaagde...

Vindplaats: Lange dagreis naar de nacht - Long day's journey into night van Eugene O'Neill Raamtheater

donderdag, februari 01, 2007

Woord 672


haastklus


Shepard was op tijd terug om het laatste deel van Wenders' schetsen, dat zich afspeelt in Houston, in sneltreinvaart nader uit te werken. De acteurs (Stanton en Nastassja Kinski, die zijn teruggevonden vrouw speelt) kregen vervolgens drie dagen de tijd om de nieuwe tekst uit hun hoofd te leren. Deze haastklus mondt uit in een van de hoogtepunten uit de filmgeschiedenis, waarvan ik inhoudelijk niets zal prijsgeven. Maar een twintig minuten durende dialoog in een op z'n zachtst gezegd ongewone omgeving, met langdurige close-ups van de luisterende in plaats van de sprekende partij, en een onafgebroken emotioneel shot van acht minuten, dat is simpelweg filmmaken op zijn best. "Als ik de film nu gemaakt zou hebben, zou ik veel vaker gesneden hebben," zegt Wenders twintig jaar later, "mensen zijn zo snel verveeld tegenwoordig." Godzijdank dateert deze film uit 1984 en kunnen we er nu nog, op dvd, van genieten.

Vindplaats: Paris, Texas door Marcel van den Haak - 6 januari 2007 - In 8Weekly

Powered by Blogger