Van de dagen: Het Woord

Arcadisch Woordenboek...

maandag, april 30, 2007

Woord 760


Ma 30/4/2007 – Woord 760 – klankwandelen

klankwandelen


“Hallo, ik ben Elena. Ik heb vier jaar in Leuven gestudeerd en ben er mijn hart verloren. Hopelijk word jij straks ook verliefd op de stad.” Dat krijg je te horen aan het begin van CitySounds, een klankwandeling die uitgestippeld is voor al wie op een frisse manier de stad wil verkennen.
Ellen Maerevoet en Eva De Boeck, twee oud-studenten Culturele Studies, hebben het project op poten gezet. Op 20 juni werd het met veel luister gelanceerd.

Vindplaats: Klankwandelen met CitySounds. Oud-studenten schrijven soundtrack
bij Leuven

zondag, april 29, 2007

Woord 759


Zo 29/4/2007 – Woord 759 – kruisribbengewelf

kruisribbengewelf

Aan de zuilen en de kapitelen was ook te zien dat er voor het kruisribbengewelf in de kamer een balkenzoldering aanwezig was. In de rest van het interieur werden voornamelijk sporen teruggevonden van de 16de eeuw tot vandaag.

De naam "Rymhuis" is nog maar pas toegekend aan het gebouw, voorheen heette het “Vydthuis”. Een vrij uitgebreid historisch onderzoek, aangevuld met archeologische vondsten heeft kunnen aantonen dat het Vydthuis eigenlijk meer naar het noorden ligt.

Vindplaats: Archeoweb Gent

zaterdag, april 28, 2007

Woord 758


Za 28/4/2007 – Woord 758 – tikje

tikje

"Ik merk een bepaalde vitaliteit, daadkracht en penvoering op bij veel Amerikaanse schrijvers, waarbij in vergelijking de Nederlandse literatuur een tikje verbleekt", legt hij uit. "Een tikje, zeg ik met nadruk. Mijn poëtica en smaakpalet zijn spelenderwijs door de Amerikaanse literatuur ingevuld. In Europa heb je geciseleerd proza, fijnslijperij. Wij zijn fijnschilders in de literatuur. Een literaire pedant van Cobra hebben we niet. In Amerika mag de verf van het doek spatten." Amerikaanse kunstenaars worden niet gehinderd door enige valse bescheidenheid. "Met ernst, volharding en ook zelfdestructie proberen ze de loop van de beeldende kunst te veranderen. Mark Rothko wilde het definitieve antwoord op Picasso geven. Hem stond een duizendjarig rijk van de abstractie voor ogen."

Vindplaats: De ideografie van een suburbiaan - Een interview met Joost Zwagerman in 8weekly

vrijdag, april 27, 2007

Woord 757


Vr 27/4/2007 – Woord 757 – veramicalisering

veramicalisering


Het is interessant om na te gaan waarom de omerta rond doping plots wel doorbroken werd. Van de kant van de journalisten hebben we al aangehaald dat na de periode van veramicalisering in de sport, de kritische sportjournalist meer en meer afstand nam van het sportmilieu en overging tot een onthullingsjournalistiek. Dat laatste gebeurde niet alleen uit overtuiging, maar ook omdat de sport en de media een verregaande commercialisering kenden, bleek doping ideaal voer te zijn om te verkopen aan het publiek, omdat sensatie in het spel is.

Vindplaats: Doping en de media. Epo voor de topsporter. Opium voor het volk. (Brecht Schabregs)

donderdag, april 26, 2007

Woord 756


Do 26/4/2007 – Woord 756 – wandel

wandel


Een fatsoenlijk geklede baviaan kwam me halen, vergezelde me door een neiuwe reeks gangen, deed me beleefd een lift binnengaan, rees met mij hogere sferen tegemoet, bracht me tot voor een deur, klopte, stak zijn hoofd binnen, brabbelde iets, en ik mocht binnengaan. Het heiligdom bleek een ruime kamer te zijn, met imposant bureau en dito meubelen. Het opperhoofd sprak vloeiend Nederlands, drukte me de hand, zag er blozend en welvoldaan uit, verzocht me te gaan zitten, haalde geen koekjes en koffie boven, maar bladerde bedachtzaam in een lijvig dossier dat later bleek over mijn gang en wandel te handelen. Nu heb ik altijd wel geweten dat ik een zeer belangrijk personnage was, waarvan tenminste 1 x per week een handeling, een doordacht gebaar, een al of niet uitgesproken diepzinnige gedachte ten behoeve van de latere schoolgaande jeugd, diende te worden vastgelegd.

Vindplaats: de biografie van Mark Braet

woensdag, april 25, 2007

Woord 755


Woe 25/4/2007 – Woord 755 – wils

wils


Daarom trakteren we u graag op de zon en gezelligheid uit onze Italiaanse selectie. Van heel complexe wijnen uit Toscane naar de superfinesse wijnen uit Piemonte. Of van fruitige warme wijnen uit Sicilië naar de frisse wijnen uit Friuli. Kortom, voor elk wat wils.

Vindplaats: Het wijnhuis – import en groothandel – Italië

dinsdag, april 24, 2007

Woord 754


Di 24/4/2007 – Woord 754 – nar

nar


Dat inzicht is in de ogen van Brant een belangrijke stap op de weg naar wijsheid. 'Want foutloos is er geen die leeft - En niemand die terecht beweert -Geen nar te zijn, maar wijs beleerd; - Want wie zichzelf een nar durft noemen - Zal men weldra als wijze roemen.'

Vindplaats: Loof de dwazen – recensie van Anne Havik op Filosofie-Magazine

maandag, april 23, 2007

Woord 753


Ma 23/4/2007 – Woord 753 – inwisselen

inwisselenOp een gegeven moment riep mijn jongste jongen mij, ik moest mee komen. Door mijn knieën, turend in een gat. Hij zei: ‘zie je die donkere?’ Een prachtige Barbie met zwart haar in een fantastische jurk. ‘Als dat een echte vrouw was, dan zou ik daar verliefd op worden.’ Vervolgens hebben we samen een trouwjurk uitgezocht. Dat vind ik zo mooi aan mijn jongens. Zij kennen uit hun nabije omgeving niet anders dan inwisselen en doorschuiven en toch geloven ze allebei zo rotsvast in die ene liefde met wie ze zullen trouwen en hun hele leven gelukkig zullen zijn.

Vindplaats: Moeders en Minnaars - Vr 16/9/2005

zondag, april 22, 2007

Woord 752


Zo 22/4/2007 – Woord 752– ontsnapt

ontsnaptVeel mensen gaan altijd op zoek naar allerlei 'boodschappen' in de teksten van Dylan. En steeds lijken zijn teksten dat soort gebruik af te wijzen. Dylan ontsnapt steeds, is steeds ergens anders. En dat is zo mooi.
Ik heb steeds het gevoel dat zijn nummers 'plekken' zijn. Plekken die hij maakt met woorden, flarden van andere nummers, citaten uit films, boeken, maar steeds zo verpakt dat het iets anders wordt, dat alleen zo had kunnen zijn.

Vindplaats: 30 augustus 2006 – Modern Times - Weblog Jan Mertens

zaterdag, april 21, 2007

Woord 751


Za 21/4/2007 – Woord 751 – ruisen

ruisenIn de afdaling naar Hombourg hield ik het tempo niet meer vol en in de bocht naar Teuven zat ik op mijn beruchte twintig of dertig meter achterstand. Dit zijn de momenten van de onontkoombare waarheid: lukt het om een halve kilometer sneller te rijden dan die gedrogeerden voor me van wie ik het ruisen van de wielen nog horen kon? Ik reed driehonderd meter even snel maar de krachten die ik hiervoor op tafel moest leggen waren oneerlijk veel meer dan dat wat de laatste voor me moest doen in de luwte van zijn voorganger. Ik leverde snelheid in; twee, drie, misschien vier kilometer, dus dodelijk. Tot de afslag bij de T splitsing zag ik de groep tergend langzaam uit mijn ogen wegtrekken, daarna was de wereld stil. Wat me nog meer pijn deed dan de eenzaamheid van de geloste (er is geen pijnlijker eenzaamheid dan die van de geloste) was mijn gebrek aan woede om toch terug bij die groep te horen. Daar waar ik vorige jaren de keren dat ik loste zo hard mogelijk doorging en via een stukje afgesneden route weer opging in hun razernij (geen woord van minachting noch bewondering, alleen hun strakke blik vooruit; gefingeerde anonimiteit van de sterkeren), daar gaf mijn geest nu zelf de geest en moest mijn lijf maar zien dat het bovenkwam op de helling naar de Planck.

Vindplaats: groep onder de brök / walstock – Roger Thijs
Een paar mooie verhalen van Roger Thijs zijn ook terug te vinden bij de Fietsvarianten van Miel Vanstreels

vrijdag, april 20, 2007

Woord 750


Vr 20/4/2007 – Woord 750 – sneu

sneu


Het is geen poëzie. Maar wat dan wel?
Er zit verschil in het plezier hebben bij het schrijven en de kwaliteit van dat schrijven. Het is natuurlijk erg sneu om te ontdekken dat het gedicht waaraan jij met zoveel plezier gewerkt hebt, niet met evenveel plezier ontvangen wordt. Meestal daalt de waarde ervan dan ook bij de schrijver. Dat betekent niet dat hij dan zou moeten stoppen met dichten, maar dat hij weet dat er een bepaalde waarde aan zijn gedichten wordt toegekend, bijvoorbeeld zondagsgedicht, lightverse of candlelightpoëzie.

Vindplaats: Het hoe en wat van poëzieLeestafel

donderdag, april 19, 2007

Woord 749


Do 19/4/2007 – Woord 749 – gans

gans


Het wordt tijd dat wij orde op zaken stellen. De woede verzamelen. Een republiek voorspellen. Een vlag ontwerpen naar Jackson Pollocks model. Het wordt tijd dat wij de vette gans van de zakelijkheid villen en samen met haar de boswachters die hout en wild ruilen voor goud.

Vindplaats: Eddy van Vliet in het gedicht "Het wordt tijd" – geciteerd door Lodewijk Deleu, webmaster op magazinemaker.be

woensdag, april 18, 2007

Woord 748


Woe 18/4/2007 – Woord 748 – onthand

onthand


Vindplaats: 'Wouter Bos is retorisch onthand - maar er is weinig reden daar smalend over te doen'
Door: Leon Heuts
Vindplaats: Filosofie-magazineDe Wouter-tapes

dinsdag, april 17, 2007

Woord 747


Di 17/4/2007 – Woord 747 – tegenstellingen

tegenstellingenIn de dromen hebben de woorden en mijn lichaam zich gevonden in een harmonie die genoeg heeft aan kleine doses verlangen naar het een of het ander. Je kunt verlangen naar een lichaam dat geen pijn heeft, of naar woorden die de onrust in je hoofd stillen. En steeds komt het lichaam ergens tussen de woorden, of omgekeerd. In de dromen hebben de tegenstellingen elkaar opgeheven, zo lijkt het wel.

Vindplaats: 10 april 2007 - Dromen - Weblog Jan Mertens

maandag, april 16, 2007

Woord 746


Ma 16/4/2007 – Woord 746 – horrorfilm

horrorfilm


Middeleeuws kasteel afgebrand in Tsjechië
15 april 2005
PRAAG (ANP/AFP/DPA) - Een grote brand heeft vrijdag een dertiende
eeuws kasteel en zijn kunstschatten in het oosten van Tsjechië
verwoest. Niemand raakte gewond, maar de schade bedraagt volgens
het ministerie van Cultuur 3,5 miljoen euro. De vleugel waarin de
kunstschatten zich bevonden, brandde uit toen een plafond
instortte, aldus de autoriteiten.

Het gotische kasteel Perstejn ligt ongeveer 150 kilometer ten
oosten van Praag en was een van de best bewaarde kastelen van het
land. De Amerikaanse horrorfilm Van Helsing uit 2004 is in de
vesting opgenomen.

Vindplaats: Een bericht bij de Nederlandse brandweer

zondag, april 15, 2007

Woord 745


Zo 15/4/2007 – Woord 745 – geodesie

geodesie


Peirce wordt algemeen beschouwd als de stichter van het pragmatisme, en in tegenstelling tot sommige recentere pragmatici zoals William James en John Dewey, vatte Peirce pragmatisme hoofdzakelijk op als methode voor de verduidelijking van ideeën, die het toepassen van de methodes in de wetenschap op filosofische kwesties mogelijk moest maken.
Peirce wordt tevens beschouwd als de grondlegger van de moderne semantiek (de wetenschap van tekens). Voorts is zijn werk relevant voor vele andere disciplines, zoals de astronomie, metrologie, geodesie, wiskunde, logica, filosofie, de theorie en geschiedenis van de wetenschap, taalkunde, econometrie en psychologie. Zijn werk en zijn opvattingen over deze onderwerpen zijn het onderwerp van vernieuwd debat geworden. Deze heropleving werd geïnspireerd door Peirce's demonstratie van hoe de filosofie op menselijke problemen kan worden toegepast. Bertrand Russell stelde:
„Zonder twijfel … was hij een van de origineelste denkers van de late negentiende eeuw, en zeker de grootste Amerikaanse denker ooit.“

Vindplaats: Charles Peirce bij Wikipedia

zaterdag, april 14, 2007

Woord 744


Za 14/4/2007 – Woord 744 – maarschalkstaf

maarschalkstaf

En zo gaat het in het wielrennen, er zijn meesters en knechten. In het ProTour-peloton rijden geen slechte renners, want het zijn allemaal talenten anders bereiken ze die plaats niet. Maar al die prinsen van de jeugdrangen hebben lang niet allemaal de maarschalkstaf in hun ransel. Dat heeft maar een enkele. En de jongens die dat extra niet hebben, hebben daar meestal vrede mee. Ze kunnen hun sport beoefenen zonder de stress die de kopman onophoudelijk meedraagt en ze verdienen een alleszins acceptabel inkomen.

Vindplaats: Wielersport.slogblog.nlDe burgerlijke stand van 11 april

vrijdag, april 13, 2007

Woord 743


Vr 13/4/2007 – Woord 743 – getal

getal

Vrijdag de dertiende wordt als een ongelukkige dag beschouwd, wegens de combinatie van vrijdag en dertien.
Een van de verklaringen is dat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd, een ongeluksdag dus. Het getal 13 is volgens deze theorie gebaseerd op het aantal aanwezigen tijdens het Laatste Avondmaal, namelijk 13. Een tweede verklaring is te vinden bij 13 oktober 1307. Daarentegen wordt in Spanje en Latijns-Amerikaanse landen dinsdag de dertiende als ongeluksdag gezien. Tenslotte wordt ook wel gesteld dat vrijdag de 13e is afgeleid van een Noorse sage over de kwaadaardige god Loki die als niet-uitgenodigde, dertiende gast, op het feest komt en de aarde in rouw dompelt.
Een groot nadeel van vrijdag de 13e is de invloed van het bijgeloof van miljoenen mensen op de economie. Zo verzuimen in de Verenigde Staten opvallend veel mensen hun werk en worden zakelijke transacties uitgesteld. Ook hebben veel gebouwen geen 13e verdieping waardoor liften moeten worden aangepast.

Vindplaats: Vrijdag de dertiende bij Wikipedia

donderdag, april 12, 2007

Woord 742


Do 12/4/2007 – Woord 742 – groot

groot


4. Ik zou wel eens een man willen die groter is dan ik maar daar wil ik niet te standvastig in zijn. Groot van geest mag ook. Als hij dan in ieder geval maar wel koffie drinkt. Een kleinere, theedrinkende man is niet mijn ding.

Vindplaats: Mijn bescheiden lijstje, tien wensen omtrent mijn aanstaande.

woensdag, april 11, 2007

Woord 741


Woe 11/4/2007 – Woord 741 – stillen

stillenIk realiseerde het pas toen de lift alsnog naar de derde etage vertrok: in Den Haag ben je verdacht en wordt je door 5 stillen gevolgd wanneer je met woonwagenbewoners praat.

Vindplaats: Dienders stalken Haagsch raadslid op het vleeschnochvisch.weblog

dinsdag, april 10, 2007

Woord 740


Di 10/4/2007 – Woord 740 – wegbereider

wegbereiderDe laatste figuur, veel intrigerender dan de toevallige passant Portman, is de Schotse schrijver en 'drifter in the dark' Alexander Trocchi die een geweldige invloed heeft uitgeoefend op een nieuwe generatie Schotse schrijvers, waaronder Irvin Welsh (Trainspotting). In Trocchi vinden we connecties met de meest radicale tak van de avantgarde in de jaren vijftig en zestig. Trocchi kan worden aangemerkt als een vroege wegbereider van een fusie van elementen uit de Amerikaanse underground en de Europese artistieke en politieke avantgarde: zijn kennismaking met Burroughs maakt deel uit van zijn project Sigma - een forum voor 'astronauts of inner space'.

Vindplaats: William Burroughs' werk en de invloed op subculturen
Uit: Ravage #283 van 30 april 1999

maandag, april 09, 2007

Woord 739


Ma 9/4/2007 – Woord 739 – weet

weet


De Ventoux is een mooie berg om op te fietsen. De Ventoux is zeker niet de makkelijkste berg om op te fietsen. De Ventoux is bovenal een speciale berg. Ik heb ondertussen al wat Alpencols, Vogezencols, Salzburger Alpencols, Ardèchecols, Toscaanse cols en Pyreneeëncols (voornamelijk in de wagen dan ...) achter de kiezen, maar geen enkele kan de vergelijking met de Ventoux doorstaan. U heeft de Ventoux al beklommen? Dan weet u het vast wel.

Vindplaats: Ventoux van Michael Miseur

zondag, april 08, 2007

Woord 738


Zo 8/4/2007 – Woord 738 – reikibeheerser

reikibeheerser


Hij moet vooral niet van het zeverige soort zijn. Een beetje geloven dat er meer tussen hemel en aarde is, ja graag, maar alsjeblieft niet zo’n Zenaanhanger, tarotkaartenlegger, eerste graad reikibeheerser, of Lichtzoeker zoals ik. Ik wens overigens wel dat hij respecteert dat mijn leven niet compleet is zonder dat stukje zweverij, stiekem ben ik namelijk een toverfee, die in de toekomst kan kijken bovendien.

Vindplaats: Mijn bescheiden lijstje, tien wensen omtrent mijn aanstaande - Moeders en Minnaars

zaterdag, april 07, 2007

Woord 737


Za 7/4/2007 – Woord 737 – niet

niet


Misverstand nummer 2 is dat als je iets niet kan bewijzen, het dan niet zou bestaan

Vindplaats: Geloof versus wetenschap - Blog Jan Hamelink

vrijdag, april 06, 2007

Woord 736


Vr 6/4/2007 – Woord 736 – emergente

emergente


Om de brug tussen geloof en wetenschap niet volledig op te blazen, maant De Ceulaer zijn collega-atheïsten echter aan om God niet weg te gooien. Hij schuift voorzichtig de hypothese naar voren dat God een hoger verklaringsniveau is, boven elementaire deeltjes, atomen, moleculen, levende organismen en sociale wezens. Het godsconcept zou volgens hem te voorschijn komen bj voldoende complexiteit van de mensheid en zou dan ook perfect passen in een materialistisch wereldbeeld. God zou een emergente eigenschap zijn "die onze ikjes ver overstijgt". De Ceulaer verwijst zelfs vaag naar oosters holisme en het mystieke Punt Omega van de jezuïet Pierre Teilhard de Chardin. Daar verlaat hij de wetenschappelijke methode die hij twee pagina's eerder zo hard verdedigt.

Vindplaats: Maandag, 28 augustus 2006 - Gooi God niet weg bij De conceptuele ingenieur

donderdag, april 05, 2007

Woord 735


Do 5/4/2007 – Woord 735 – toverding

toverding


Treed je lot en de wereld tegemoet als dappere strijder en deel met je glanzende zwaard gerechtigheid uit aan al wie het volgens jou verdient. Of sta als priester van De Drie je vrienden terzijde in de strijd, genees de gewonden, zegen de dapperen of vervloek de vijand. Misschien voel je meer voor de weg van de Magïer. Met magie, vuur en bliksem zaai je hel en verdoemenis op het slagveld en in oude, bestofte geschriften ga je op zoek naar mysterieuze magische krachten. Of wellicht ben je wel graag op de plaats van de actie, maar eerder aan de rand van het hele gebeuren? Je bent gewoon nieuwsgierig of op zoek naar een of ander verloren gegaan toverding.

Vindplaats: Chalice – Birth of a world bij de Ironbreakers

woensdag, april 04, 2007

Woord 734


Woe 4/4/2007 – Woord 734 – ambachtsman

ambachtsman


Het gedicht wordt voorafgegaan door een Latijns-Grieks opschrift uit de Satiricon van Petronius "Ik zag met mijn eigen ogen Sibyl uit Cumae hangen in een kruik en toen de jongens vroegen, Sibyl, wat wil je? Dan antwoordde zij: ik wil sterven"
Het opschrift wordt gevolgd door de opdracht: "Voor Ezra Pound: il miglior fabbro"(de betere ambachtsman).
Vervolgens bestaat het gedicht uit 5 delen:
1. The Burial of the dead 2. A game of chess 3. The fire sermon 4. Death by water 5. What the thunder said

Vindplaats: Wikipedia – The Waste land

dinsdag, april 03, 2007

Woord 733


Di 3/4/2007 – Woord 733 – schijngestalte

schijngestalte


Het kan daarom worden betwijfeld of de klassieke, Griekse cultuur nog werkelijk tot ons kan spreken, als wij haar aangrijpen om onze (post)moderne, technologische samenleving te begrijpen. Zo merken Oudemans en Lardinois op dat de Griekse tragedies uiteindelijke gedoemd zijn voor ons een echo te blijven van een wereld die volslagen vreemd is geworden, ‘een leemte in onze kosmologie, die zowel de kracht ontbeert om haar door te geven als om haar te elimineren’? Volgens andere critici is ook het vaak bejubelde ideaalbeeld dat we ons van de Atheense democratie hebben gevormd een schijngestalte, die voorbijgaat aan de gewelddadige slavernij, vrouwvijandigheid en xenofobie waarop de vrijheid van de mannelijke burgers berustte. Bovendien zou deze geïdealiseerde directe democratie onverenigbaar zijn met de realiteit van de moderne natiestaat, laat staan met die van de snel globaliserende informatiesamenleving.

Vindplaats: Jos de Mul weblog – Filosoferen in de blogosfeer

maandag, april 02, 2007

Woord 732


Ma 2/4/2007 – Woord 732 – windbuilen

windbuilen


Beter dat een metropool geplunderd," schreef Robert Burton, "dat een koninklijk leger verslagen, een onoverwinnelijke armada tot zinken gebracht wordt, of dat twintigduizend koningen zouden sterven, dan dat haar tere pink pijndoet." Zo dacht ik er ook over. Ik had niets te maken met het zootje windbuilen dat oden schrijft aan iedere onbeduidende tiran die hun weg kruist, dat hun veroveringen classificeert, hun slachtpartijen onder de barbaren verheerlijkt en hun onvergelijkbare wijsheid in tijden van oorlog en vrede looft. Ik stak de draak met de rijken en machtigen en roddelde over hun vrouwen en dochters, die zich in de kont lieten knijpen zodra hun echtgenoot of vader met zijn rug naar hen toestond. Ik spaarde zelfs de goden niet.

Vindplaats: Charles Simic bij Poetry International - De bekentenis van een tweeduizendjarige dichter

zondag, april 01, 2007

Woord 731


Zo 1/4/2007 – Woord 731 – paskamerlegende

paskamerlegende


Dit soort geruchten is van alle tijden. Midden achttiende eeuw bijvoorbeeld, brak in Parijs een oproer uit toen het volk er zichzelf van overtuigd had dat 'de rijken' hun kinderen ontvoerden. De paskamerlegende duikt af en toe nog op (koppel op huwelijksreis in Parijs, bruid verdwijnt in kledingzaak, jaren later duikt ze op in een freakshow), maar de moderne sagen gaan mee met hun tijd. Verhalen over orgaandiefstal doen het goed. In EuroDisney zou bij zoekgeraakte kinderen een nier verwijderd zijn. Een urban legend die uit de Derde Wereld is overgewaaid. Veel armen zijn ervan overtuigd dat rijke Amerikanen grof geld betalen voor nieren en hoornvliezen van hun kinderen. Nieuwe verhalen, oude angsten en verklaringen.

Vindplaats: Gie van den Berghe over Edgar Morin - La rumeur d'Orléans, Paris, Seuil, 1969.
Gepubliceerd in De Standaard der Letteren van 10 april 2003, in de reeks Zolderboeken en in Mores augustus 2003.

Meer Gie van den Berghe: Serendib

Powered by Blogger