Van de dagen: Het Woord

Arcadisch Woordenboek...

maandag, augustus 13, 2007

Woord 864


Ma 13/8/2007 – Woord 864 – vakverdriet

vakverdriet

Vanwege een mooie periode van vakantie, vakverdriet en verloren brood-gebak wordt de woordenstroom ("Die verdomde Duizend zullen we halen!") pas opnieuw hervat op (donderdag 13 december 2007) (maandag 21 januari 2008) (maandag 24 maart 2008) vrijdag 2 mei 2008 (“Woord 865”). Ik zie, wie d’er na een - toegegeven - uitgebreide adempauze als deze, (nog) zin in heeft, dan wel weer!

zondag, augustus 12, 2007

Woord 863


Zo 12/8/2007 – Woord 863 – stoer

stoer
maar omdat de fiets van mijn vader veel te groot was begon ik mijn eigen Gazelle Piet-Pelle te slopen op het erf van de boerderij waar ik vandaag de dag nog steeds woon. Uiteraard was dat niet de bedoeling en ik kreeg van mijn vader en moeder mijn eerste mountainbike, waar we eigenhandig de spatborden en bagagedrager af hebben gesloopt want die waren natuurlijk echt niet stoer. Wat nog wel leuk is om te vertellen is dat ik pas op mijn 7e leerde fietsen, maar ik ben hard bezig om die achterstand in te halen. In de eerste winter dat ik fietste ging ik met mijn vader veldtoertochten rijden bij ons in de omgeving.

Vindplaats: Robert Gesink on lineBiografie

zaterdag, augustus 11, 2007

Woord 862


Za 11/8/2007 – Woord 862 – slordig

slordig

Ook ik heb, net als de verwoede puzzelaar, mijn naslagwerken bij de hand, in dit geval het Engelse woordenboek. Moet ook wel ook, want Murray gebruikt vaak vreemde woorden. Maar dat is niet erg, want zo leer ik en passant ook wat Engelse woorden bij. En: het is een oefening in slow reading. Ook nooit weg, want we lezen veel te slordig en te snel. Woorden proeven – daar gaat het om, meneer!

Vindplaats: Column Piet van DiePuzzelen op poëzie

vrijdag, augustus 10, 2007

Woord 861


Vr 10/8/2007 – Woord 861 – sportrobotten

sportrobotten

Als ik de laatste informatie mag geloven lijkt het moment van de gendoping angstwekkend dichtbij te komen. Of zijn de sportrobotten op maat al in de maak?
Eigenlijk is het allemaal degoutant. Het abnormale lijkt verworden tot de standaard, uitwassen lijken het hoofdgewas te zijn geworden. In stille momenten vraag ik me af of ik niet mijn tijd heb verprutst in het fakewereldje van brood en spelen. Ik ben alleszins bezig aan mijn laatste (toch al heel beperkte) generatie atleten in wiens zuiverheid ik tot nader orde blijf geloven. Ik doe verder tot zij stoppen of tot het moment dat ik zie dat ze echt overruled worden door gemanipuleerde aliens. Het einde is in zicht.

Vindplaats: Achter de schermen – Coach Paul op 31/7/2007

donderdag, augustus 09, 2007

Woord 860


Do 9/8/2007 – Woord 860 – kraakhelder

kraakhelder

De taal van Bernlef is als een vrieslucht: betoverend, kraakhelder en alles toont zich in messcherpe contouren. Dat maakt mij al jaren tot een enthousiast lezer van zijn boeken. Van geen enkele schrijver heb ik zozeer als bij hem het gevoel: ik wilde dat ik zo kon schrijven! Zo strak, zo gewoon, zo ingetogen maar tegelijk met een scherp waarnemingsvermogen waarin je de compassie met zijn onderwerp voelt rillen. Zelden word ik door hem teleurgesteld. Er zijn wel eens mindere boeken, maar een volgend boek maakt de teleurstelling dan weer ruimschoots goed.

Vindplaats: Een schilder en zijn muze. Recensie over Op Slot bij Piet van Die.

woensdag, augustus 08, 2007

Woord 859


Woe 8/8/2007 – Woord 859 – zindering

zindering

Die ontvankelijkheid voor indrukken en associaties komt niet alleen in een expositieruimte te pas. Ook op de zeedijk maakt ze het leven aangenamer en boeiender. In de straat dwars op de dijk riep die zindering in de lucht waar je de zee vermoedt, herinneringen en associaties aan vroeger en andere plaatsen op. Die ijle belofte daar in de verte deed me als een kind de pas versnellen.
Ik leeg mijn glas en rij naar Oostende, waar momenteel een retrospectief van de schilder Maurice Wyckaert loopt. Onze kustlijn is aartslelijk, daar hoeven we niet over te discussiëren, maar de zee en het (lege) strand hebben nog steeds wat behouden van die aantrekkingskracht die ze in vroegere tijden ook op schilders uit het binnenland uitoefenden.

Vindplaats: Kunst en een terrasje aan zee. De verheven - banale status van de kunst. review in: De Morgen

dinsdag, augustus 07, 2007

Woord 858


Di 7/8/2007 – Woord 858 – afloop

afloop

“Ik zeg vaak dat ieder mens uiteindelijk krijgt, wat hij verdient. En dat geldt dus ook voor deze afloop voor Christijan. En met afloop bedoel ik dan ook echt afloop, want ik denk dat de breuk met Spyker tevens het definitieve einde van de formule 1-carrière van Albers is.”

Vindplaats: Altijdfijn.com

maandag, augustus 06, 2007

Woord 857


Ma 6/8/2007 – Woord 857 – trigger

trigger

Nog steeds krijgt hij die school maar niet uit zijn kop, dagelijks moet Koos kotsen van zijn eigen rancune..... I don't want to live this way, clinging on to yesterday.* Een rollend geluid haalt hem uit zijn overpeinzing. Hij kijkt naar buiten en ziet een colonne vrachtwagens langzaam voorbijrijden. De tweede fase was zijn trigger. Argumentatieleer en leesdossier, de blabla-teksten over zelfverantwoordelijk leren, het ging niet meer..... nachten van vier uur slaap, drie uur malen waren normaal, elke zaterdag lag hij uitgeput in bed. Hij kijkt in zijn krant, leest dat Hermans de Hos-uitspraak van de commissie Gelijke behandeling naast zich neerlegt.

Vindplaats: Lonesome reverie – Het onderwijsblad

zondag, augustus 05, 2007

Woord 856


Zo 5/8/2007 – Woord 856 – gepast

gepast


Word ik de eerste keus of heeft
een mooier lichaam niet gepast?
Lig ik opgevouwen achteraan of
hang ik breeduit in de etalage?

Uit Reïncarnatie van Ester Naomi Perquin

Uit: Servetten halfstok,
Uitgeverij G.A.van Oorschot, Amsterdam, 2007

Vindplaats: Debuutprijs Het liegend konijn voor Ester Naomi Perquin

zaterdag, augustus 04, 2007

Woord 855


Za 4/8/2007 – Woord 855 – schilderijen

schilderijen

“Ik geloof niet meer in het schilderij in een lijst aan de muur: de muren moeten zelf schilderijen worden.”

Vindplaats: “7”, tentoonstelling in het Raveel-museum

vrijdag, augustus 03, 2007

Woord 854


Vr 3/8/2007 – Woord 854 – best

best


De slogan van deze blog, “Dagelijks iets degelijks”, heb ik ontleend aan André Posman, de baas van De Rode Pomp in Gent. Net als André slaag ik er niet altijd in om dit waar te maken (ik zit nu eenmaal niet elke dag aan mijn computer, bij De Rode Pomp is het een kwestie van subsidies), maar we doen allebei ons best.

Vindplaats: Dagelijks iets dergelijksRonny De Schepper

donderdag, augustus 02, 2007

Woord 853


Do 2/8/2007 – Woord 853 – wolk

wolk


Er zit natuurlijk een dubbele kant in het boek. Mensen kunnen karaktertrekken van mij herkennen, maar aan de andere kant ook weer niet. De reacties geven in ieder geval duidelijk aan hoe sommige mensen lezen, die zijn toch vaak op zoek naar de werkelijkheid achter het boek. Het is zeker niet mijn bedoeling geweest om mijn lezers te misleiden. Maar in het dagelijkse leven lopen fictie en werkelijkheid ook door elkaar, ik vind niet dat je die twee aspecten duidelijk van elkaar kunt onderscheiden. Mensen vertellen elkaar bijvoorbeeld voortdurend verhalen. Over zichzelf, aan zichzelf, aan de anderen, iedereen leeft in een soort wolk van verhalen.

Vindplaats: Jacob Moerman in gesprek met Paul De wispelaere

woensdag, augustus 01, 2007

Woord 852


Woe 1/8/2007 – Woord 852 – droog

droog

Nadere bestudering van de website www.weeronline.nl geeft echter een heel ander beeld. Cassani zou Rasmussen hebben zien rijden in Predazzo, een plaats op ongeveer 40 km ten oosten van Bolzano. De hele maand juni was het echter droog in Bolzano. Pas op zaterdag 23 juni viel er in Bolzano 5 mm regen. Ongeveer 30 kilometer ten oosten van Predazzo ligt Treviso. Ook Treviso kende op 13 en 14 juni geen “stromende regen”, zoals Cassani beweerde. Op 13 juni viel er niet meer dan een halve mm regen en een dag later viel er 2 mm. Treviso maakt zelfs twee zonnige dagen door. Op 13 juni werden er bijna 9 zonuren geteld, terwijl een dag later de zon zich maarliefst 10 uur liet zien.

Vindplaats: Weer of geen weer. Hoe betrouwbaar is Cassani. De Wielersite

Powered by Blogger