Van de dagen: Het Woord

Arcadisch Woordenboek...

maandag, oktober 27, 2008

Woord 874


Ma 27/10/2008 – Woord 874 – waterschilder

waterschilder

DE BRUYCKER Jules, (Gent 1870 - 1945) - Tekenaar, waterschilder, etser. Leerling aan de Aka te Gent (L. Tytgadt). Wordt beschouwd als een der grootste graveerders van vorige eeuw. Heeft veel in zijn geboortestad gewerkt, maar ook in Londen (uitgeweken 1914-1918). Heeft o.m. "En ville morte" van Franz Hellens, en "De legende van Ulenspiegel en Lamme Goedzak" van Charles De Coster geïllustreerd. Lid van de Koninklijke Academie van België. Werken in talrijke musea en prentenkabinetten.

(bron: Arto - Biografisch woordenboek der Kustenaars in België na 1830)
Vindplaats: www.julesdebruycker.be

woensdag, oktober 08, 2008

Woord 873


Woe 8/10/2008 – Woord 873 – aanhangwagentje

aanhangwagentje


Mijn studentenmarathon-ambities kregen echter vrij snel klappen, belangrijkste oorzaak was het aanvatten van de studies lichamelijke opleiding aan de KUL. De combinatie sport-training bleek onmogelijk, mijn koppigheid leidde enkel tot een reeks sportblessures- een belangrijke ervaring op termijn. Ik werd nuchter genoeg om te beseffen dat ook en de atletiek vreugde en ellende hand in hand gaan. Dankzij de studies LO kreeg ik veel meer inzicht in allerlei facetten van de training, fysiologie, algemeen medische kennis, trainingseffekten zowel fysiek als mentaal. Vooral Edmond Vanden Eynde de meest succesvolle trainer ooit in België- was een lichtend voorbeeld. Hij doceerde zeer boeiend en kleurrijk training en coaching. tijdens de 1e licentie werd lopen voor mij het middel om mezelf te ontplooien. Het werd om het op de Oosterse manier uit te drukken; de weg van het lopen. Zo bleek het wegvallen van de praktijksessies de ideale voedingsbodem om meer en harder te gaan trainen. Honderd en meer kilometers per week werden afgemaald. Dit gebeurde veel alleen, doch tevens maakte ik kennis met enkele toppers van toen zoals Bob Verbeeck, Fred Vandervennet, Peter Daenens. Mijn rol beperkte zich in dit gezelschap tot aanhangwagentje zolang dit mogelijk was of in de après-training tot het luisteren en absorberen van de gegevens over training, tactiek.
Urenlange verblijven in de campusbibliotheek, mede omdat mijn licentiaatsverhandeling onder leiding van Mon Vanden Eynde over "De 800m heren" handelde, vergrootten in hoge mate mijn kennis rond lopen met al zijn nevenfacetten.

Vindplaats: Portret van Wim Wouters

Powered by Blogger