Van de dagen: Het Woord

Arcadisch Woordenboek...

donderdag, januari 29, 2009

Woord 879


Do 29/1/2009 – Woord 879 – sokpoppen

sokpoppen


De kern van deze richtlijn is dat een gebruiker niet meer dan drie keer per 24 uur een bewerking, geheel of ten dele, mag terugdraaien (reverten). Als dit gebeurt, kan een blokkade van 24 uur worden gegeven aan deze gebruiker. Het terugdraaien van duidelijk vandalisme en enkele andere zaken (zie hieronder) zijn hiervan uitgesloten. Dit betekent niet dat het acceptabel is om drie keer of minder per dag terug te draaien.
Het is niet toegestaan om sokpoppen (meerdere accounts) te gebruiken om deze grens te overschrijven, en deze sokpoppen zullen als één gebruiker geblokkeerd worden. Na de toegestane drie reverts kan een ander doorgaan, om te laten zien dat de gemeenschap in het algemeen het eens is met deze versie. In een dergelijk geval zal het artikel echter waarschijnlijk beveiligd worden.

Vindplaats: Drierevertsregel bij Wikipedia

donderdag, januari 22, 2009

Woord 878


Do 22/1/2009 – Woord 878 – burgemeestersziekte

burgemeestersziekte


,,Freddy van Delhaize'' is niet meer - 18/06/2005
BRUGGE - Freddy Cosaert (59), beter bekend als Freddy van Delhaize'' of ,,Freddy van de Markt'', is in Brugge overleden. Jarenlang baatte hij de kruidenierszaak Delhaize op de Markt uit, en graag had hij er nog enkele jaren bijgedaan, maar een slepende ziekte besliste er anders over. Freddy bleef echter ook in moeilijke omstandigheden goed gehumeurd. Zo zei hij schertsend dat hij aan de ,,burgemeestersziekte'' leed, nadat hij in oktober vorig jaar in dezelfde week als burgemeester Patrick Moenaert van een aangetaste nier werd verlost.

,,Ik heb driemaal de herbestrating van de Markt meegemaakt, ik heb er de eerste auto's zien rijden, ik was er getuige van de studentenbetoging voor Leuven-Vlaams. Ik heb enorm veel materiaal, ook over de evolutie van de Markt. Dat zit allemaal in mijn hoofd, en ik zal er een boekje over schrijven'', nam Freddy zich vorig jaar nog voor.

Freddy had een uitgesproken belangstelling voor geschiedenis, volkskunde en heemkunde, vooral van zijn geliefde stad Brugge, waar hij zich trouwens ook als stadsgids uitleefde.

Freddy Cosaert was gehuwd met Griet Debusscher en had twee dochters, Julie en Sofie. De uitvaartdienst vindt vandaag zaterdag om 10 uur plaats in de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

(CG) (in Het Nieuwsblad van 18/6/2005)
(hier geplaatst als mijn eigen vorm van "herinneren" P.R.)

dinsdag, januari 06, 2009

Woord 877


Di 6/1/2009 – Woord 877 – emigratie

emigratieIn de zomer van 1999 neemt het gezin Van Benthem het besluit om naar Canada te emigreren. Door strenge regelgeving wordt het steeds moeilijker voor Van Benthem om zijn boerenbedrijf te runnen. Hij bevindt zich in een natuurgebied en kan daardoor niet uitbreiden. Maar ook de bussen met toeristen die een blik van zijn veehouderij en kaasboerderij willen opvangen, zorgen ervoor dat het 'gewoon boer zijn' voor hem in Nederland voor zijn gevoel onmogelijk is geworden. Overigens had hij halverwege de jaren '80 al plannen voor emigratie naar Nieuw-Zeeland, maar door zijn overwinningen bij de Elfstedentocht werden deze plannen op de lange baan geschoven.
Tegenwoordig woont het gezin in Spruce View, een dorp met zo'n 1700 inwoners in de provincie Alberta, gelegen tussen Calgary en Edmonton in het westen van Canada. Op 26 kilometer afstand van hun boerderij ligt het Sylvanmeer, dat ieder jaar dichtvriest. Op initiatief van Van Benthem wordt er sinds 2003 een jaarlijkse marathon van 200 kilometer op gereden. Dat eerste jaar deden er alleen Canadezen mee, in het tweede jaar ook zo'n 100 Nederlanders.
Evert van Benthem is getrouwd en heeft drie zonen, die alle drie ook schaatsen.

Vindplaats: Wikipedia – Evert Van Benthem

Powered by Blogger