Van de dagen: Het Woord

Arcadisch Woordenboek...

zaterdag, juli 11, 2009

Woord 884


Za 11/7/2009 – Woord 884 – inslijt

inslijt


“Voor jazz,” zegt hij, “geldt hetzelfde als voor moderne kunst en moeilijke literatuur: vaak raak ik gefascineerd door dingen die ik niet begrijp en waar ik naar moet zoeken. Zoeken voorkomt dat je pad inslijt. Neem Ascension van John Coltrane, bijna free jazz: kon ik als jongen dagenlang vanaf negen uur ’s morgens draaien en er elke keer wat anders in horen. Vriendinnetjes werden er gek van als ik op zondagochtend vanuit bed met mijn grote teen Coltrane nog eens opzette. Ik werd daar juist rustig van.”

Vindplaats: Wilfried de Jongeen biografie

dinsdag, juli 07, 2009

Woord 883


Di 7/7/2009 – Woord 883 – fier

fier


Groot was dan ook onze verbazing toen we vaststelden dat, parallel met een andere Waasmunsterse traditie, nl. de Vierschaarfeesten, haast alle werken ten prooi waren gevallen aan vernielzucht. Geen ongelukje, neen ordinair vandalisme van nachtelijke feestgangers. Ook dat bleek (zo hoorden we achteraf van sympathisanten) eerder traditie dan uitzondering…
Klacht tegen onbekende(n). Dat is wat ons te doen stond. Het overlaten aan de politie en de verzekering. De sympathiserende woorden en gebaren aanvaarden. De tentoonstelling voortijdig beëindigen. En vooral de vraag trachten los te laten naar het waarom.
Of zoals je als gids aan een kind uitlegt waarom het in een museum niet aan de werken mag raken: “Als jij op school een mooi werkje gemaakt hebt, dan ben je daar fier op en wil je dat graag aan iedereen laten zien. Mogen ze het werkje dan ook vasthouden? Heb je dan graag dat ze er tegen lopen of erop gaan zitten? Mogen ze er dan aan trekken of een stukje van afhalen? “

Met vriendelijke groet

Marjan Verhaeghe & collega’s

Ps: Cuesta’09 is voortijdig beëindigd op 28 juni 2009.

Vindplaats: Klacht tegen onbekenden - website beeldend kunstenaar Gilbert Degryse.

woensdag, juli 01, 2009

Woord 882


Woe 1/7/2009 – Woord 882 – molhoekvariaties

molhoekvariaties


Tot die laatste soort variaties, die eerder zeldzaam, zoniet onbestaande zijn in de schilderkunst, behoren de 'Molhoekvariaties' van Freddy Schoofs.

Vindplaats: Van Havermaet-Groenweghe

Powered by Blogger