Woord 126
" Want: tous ces fromages offrent autant de qualités distinctes; mais l’espèce de lait et la manière de procéder constituent encore d’autres nuances en daarom stond hij stil bij de vier belangrijkste stappen in de vervaardiging van kaas:
• Het stremmen van de melk;
• Het afscheiden van het sérum;
• Het zouten van de uitgeleke wrongel;
• Het verfijnen van de kaas.
In grote lijnen was de manier van kaasmaken volgens A. Parmentier gelijk aan wat J. Libaut ons hierover schreef (cfr. supra). We krijgen wel wat meer uitleg over de korfkens van J.Libaut: nadat men de wrongel met een ‘lepel vol gaatjes’ uit de melktobbe had uitgeschept, moest men haar in de zogenaamde éclisses d’osier verdelen opdat de wei er kon uitlopen[288]. Dit waren korfjes die uit teenwilg waren gevlochten. "
Vindplaats: Boter en kaas in de kasselrij Veurne (16de-begin 19de eeuw) (Laurent Hoornaert)
Woorduitleg: teenwilg/buigzaam (wilgen)twijgje
Woord 126 - teenwilg - zat 04/06/2005
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home